Listové těsto jistě netřeba představovat, protože jej zná každý, kdo se v kuchyni aspoň trochu pohybuje. Pokud jej rádi používáte, jistě by Vás zajímalo, zda se dá připravit domácí alternativa ke kupovanému.
Toto multifunkční a oblíbené těsto na sladké i slané pokrmy si opravdu můžete velmi snadno připravit také doma, a to pomocí tohoto jednoduchého receptu. Vyzkoušejte sami a na kupované si už ani nevzpomenete!
Složení
- 500 g mouky
- 500 g másla
- Lžička soli
- 250 ml studené vody
Příprava
Smíchejte mouku a kostky másla.
Propracujte směs rukou a pomalu přilévejte vodu.
Jakmile má těsto hladkou konzistenci, utvořte z něj kouli a tu nechte odpočívat 20 minut v lednici, nebo 10 minut v mrazáku.
Vyválejte těsto do obdélníku 40×20 cm a na třikrát přeložte.
Otočte těsto o 90 stupňů, rozválejte ho na 40×20 cm obdélník a opět jej na třikrát přeložte.
Zabalte těsto do folie a nechte odpočívat 20 minut v lednici, nebo 10 minut v mrazáku.
Opakujte vyválení, přeložení a chlazení ještě dvakrát.
Po posledním ochlazení je těsto připraveno. Použijte jej nejlépe do tří dnů.
zdroj: citromhab.blogspot.com