Kysané zelí je velmi dobrým zdrojem vitamínů pro období, kdy hrozí nachlazení či jiné nemoci. Také báječně chutná a pokud je připraveno doma, má ještě lepší účinky na Vaše zdraví. Připravte si to své!

Pro kysané zelí je lepší vybrat zelí středních nebo pozdních odrůd. Zelí by nemělo být zmrzlé, jinak by bylo moc měkké. Vnitřek na řezu musí být světlý, zelí tmavé barvy se nachází ve sklepě po příliš dlouhou dobu. Čím jasnější zelí, tím více cukru obsahuje.

Je vhodné kysané zelí připravovat 5. nebo 6. den po novu, aby bylo křupavé a šťavnaté. Přidejte také trochu mrkve, aby nebylo zelí příliš měkké.

Na 1 kg zelí je třeba přidat asi 20 g stolní soli. Doporučuje se nakládat zelí ve skleněné, plastové nebo smaltované nádobě. Kontakt zelí s kovem povede k zhoršení jeho chuti.

Můžete také přidat trochu křenu. Aby bylo zelí křehké, doporučuje se, aby proces kvašení začal při pokojové teplotě a končil při teplotě přibližně 0 ° C.

Složení pro 3 litrovou nádobu

  • 2-2,5 kg zelí
  • 1 střední mrkev
  • 3-4 bobkové listy
  • Černý pepř nebo sladká paprika podle chuti

Pro nálev

  • 1,5 litru vody
  • 40-50 g stolní soli
  • 2 polévkové lžíce cukru

Příprava

Připravte nálev. Rozpusťte v teplé vařené vodě sůl a cukr, dokud nezmizí zrnka.

Odstraňte z hlavy zelí vrchní a poškozené listy. Rozdělte každou hlavu na 4 části.

Nastrouhejte zelí a mrkev na struhadle. Smíchejte zeleninu dohromady.

Vložte zeleninu do nádoby a přidejte koření.

Zalijte zeleninu nálevem do plna.

Zakryjte nádobu víkem, ale ne těsně. Dejte je)i do misky, protože během fermentace se slaná voda zvedne a může přetéct.

Nechte kvasit v kuchyni 2-3 dny. Kontrolujte, aby vrchní vrstva zelí byla vždy pokryta solankou. Občas je nutné vypustit z nádoby vzniklé plyny, jinak by zelí bylo hořké.

Chcete-li zlepšit chuť, můžete přidat zrna kukuřice, kmín nebo čerstvé brusinky. Získáte velmi chutné křupavé zelí.

zdroj: takprosto.cc

Sdílejte