Záviny lze připravovat na několik možných způsobů a největším rozdílem mezi jednotlivými druhy je jejich náplň. Nejběžněji se používá mák, mleté ořechy, nebo povidla. Důležité je však správné těsto.

Pro přípravu těsta můžete použít například tento recept a náplň zvolte dle své chuti. Jako inspiraci můžete použít jednoduchou náplň ze zakysané smetany smíchané se žloutkem a cukrem.

Složení

  • 1,5 kg mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce tuku
  • 75 g kvasnic rozmíchaných ve vodě s 1 lžící cukru
  • 1,5 l zakysané smetany
  • mák
  • Žloutek
  • Cukr

Příprava

Smíchejte všechny ingredience na těsto do hladké konzistence a těsto následně rozdělte na 4 stejné díly. Každý z nich vyválejte, potřete máslem, posypejte mákem a poté přidejte zakysanou smetanu smíchanou se žloutkem a cukrem. Nakonec každý závin zabalte a vyložte do vymazaného plechu. Pečte závin při 180 stupních 30-40 minut a jakmile je zlatavý, můžete podávat.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte