Po oslavách nového roku už sice uplynul nějaký čas, ale toto chladné zimní období je vhodné na různé oslavy a setkávání s rodinou u dobrého šálku kávy, čaje a mnoha druhů dobrého jídla a pití.

Každá hospodyňka přemýšlí, co hostům naservíruje anebo co přinese s sebou na návštěvu k příbuzným a známým. Zkuste příště tento jednoduchý recept na výborný krémový dort, po kterém se jen zapráší.

Složení těsta

  • 5 vajec
  • 2 šálky cukru
  • 5 lžic jemné mouky
  • 3 šálky neslazeného kakaového prášku
  • 3 šálky slunečnicového oleje
  • 1 balení prášku na pečení

Sirup

  • 30 ml vody
  • 300 g cukru

Krém

  • 0,5 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 5 vaječných žloutků
  • 8 lžic cukru
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • 300 g karamelové čokolády

Na vrchol

  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády

Příprava

Smíchejte bílky s cukrem do pěny, přidejte žloutky a ostatní složky těsta, dobře promíchejte.

Upečte těsto na plechu s pečícím papírem při 200 stupních 20 minut.

Uvařte vodu s cukrem na sirup, tímto sirupem potřete vychlazené těsto.

Smíchejte cukr s mlékem, pudinkem a žloutky.

Přidejte smetanu a čokoládu, vyšlehejte jemný krém.

Krém zahřejte na mírném ohni, nevařte. Jakmile lehce zhoustne, můžete jej namazat na hotové těsto.

Nakonec rozpusťte čokoládu, smíchejte ji se smetanou a potřete polevou povrch dortu.

Nechte dort ztuhnout v lednici a můžete podávat.

zdroj: nosalty.hu

Sdílejte