Kondenzované mléko je často využíváno v mnoha receptech na sladké pokrmy, jako jsou koláče buchty a dorty. Je však poměrně těžké koupit nějaké, které neobsahuje chemické látky, přísady označené E kódy a podobně.

Dnes si podle našeho receptu můžete připravit své vlastní domácí kondenzované mléko, a tak jej budete mít vždy po ruce, pokud budete chtít něco upéct. Jako bonus můžete mít jistotu, že znáte všechny složky a nemusíte se bát nežádoucích přísad.

Složení:

  • 200 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 20 g másla

Příprava:

  1. Smíchejte všechny složky v hrnci (nejlépe s vysokými okraji, protože se vytvoří silně pěnivá hmota).
  2. Na mírném ohni přiveďte k varu
  3. Při zvýšení teploty se směs začíná vařit a vařte ji přesně 10 min. Bude do značné míry napěněná.
  4. Po 10 minutách je hmota velmi řídká. Nebojte se, takhle by to mělo být.
  5. Postupně zhoustne za studena.
  6. Nalijte směs do láhve a vložte do lednice. O několik hodin později hmota stále houstne.
  7. A hotovo! Stačí 15 minut a máte výborné domácí kondenzované mléko!

zdroj: vk.com

Sdílejte