Těžce bychom hledali typičtější zákusek pro země střední Evropy, než je právě jablečný štrúdl. Zejména Vídeň je touto dobrotou proslavena. Pokud však nemáte možnost zajet si do Vídně, nezoufejte.

Můžete si kousek atmosféry tohoto krásného města přinést i domů, právě díky přípravě vynikajícího jablečného štrúdlu. Recept je velmi jednoduchý a chuť dokonalá. Ochutnejte a uvidíte sami.

Složení

  • voda – 1 šálek
  • špetka soli
  • jablečný ocet – 20 gramů
  • rostlinný olej – 30 gramů
  • mouka – 2,5-3 šálky

Náplň

  • jablka – 4 střední
  • strouhanka – 2-3 polévkové lžíce
  • máslo – 80 gramů
  • cukr – 100 gramů
  • citron – 1 kus
  • skořice podle chuti
  • rozinky

Příprava

Nasypejte mouku do mísy a přidejte vlažnou vodu, olej a ocet, nakonec špetku soli.

Propracujte těsto rukama, v případě potřeby přidejte mouku. Mělo by být pružné a nelepit se na ruce.

Těsto zabalte do folie a nechte na teplém místě.

Namočte rozinky do teplé vody na 15 minut a poté vodu vylijte.

Osmažte strouhanku na másle.

Vymačkejte šťávu z citronu.

Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky.

Smíchejte jablka, citronovou šťávu, cukr, skořici dle chuti, rozinky a strouhanku.

Rozdělte těsto na dva kusy.

Vyválejte těsta a na každé z nich rovnoměrně navrstvěte náplň. Nakonec zarolujte obě nohavice a přeneste na plech s pečícím papírem.

Lehce pomažte máslem a pečte 30 minut při 180 stupních. Nakonec posypejte cukrem.

zdroj: ochenvkusno.com

Sdílejte