Většina Čechů stále dodržuje tradiční Vánoční zvyk a na slavnostní tabuli si tedy položili smažený řízek z kapra s bramborovým salátem. Existují však i jiná tradiční česká jídla, která stojí za to si připravit!

Například na Nový rok tradice praví, že kdo si dopřeje talíř čočky, bude se v roce následujícím těšit z peněz. Čočka na kyselo je tradičním českým pokrmem, který si právě na Nový rok můžete připravit dle tohoto receptu.

Složení

  • 600 g čočky
  • 6 g tuku
  • 60 g mouky
  • 30 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g cukru
  • 10 g hořčice
  • Ocet
  • 1 g papriky
  • 1 bobkový list
  • 1/4 citronu
  • Sůl

Příprava

Čočku si den předem namočíme a před vařením slijeme. Cibuli nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte tuk a opražte na něm cibuli, poté přidejte čočku cukr, česnek, a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vodou, přidejte sůl, papriku, citronovou šťávu, bobkový list a nechte vařit přibližně 20 minut. Poté vlijte ocet, hořčici a chvíli povařte. Nakonec celou směs zahustěte moukou a povařte dalších 6-10 minut. Podávejte s uzeninou a chlebem.

zdroj: egyszerugyorsreceptek.com

Sdílejte