Léto se blíží, a to znamená jediné. Je čas začít se pořádně připravovat na letní měsíce, kdy budeme znovu ukazovat svá těla v plavkách, krátkých šatech, nebo jiných lehkých kouscích oblečení.

Pro snižování hmotnosti se skvěle hodí konzumace salátů spojená se cvičením. Saláty jsou ale vynikající i pro ty, kteří již své vysněné postavy dosáhli. Vynikající lehké a zdravé jídlo plné vitamínů – stačí si vybrat z následujících:

Salát s masem

350 g smažené nebo vařené maso, 400 g brambor, 150 g jablek, 150 g okurek, 250 g hořčice, sůl, pepř, 2 vejce, 50 g uzený jazyk, 1 citrón, tatarská omáčka.

Nakrájíme maso, oloupeme, nakrájíme brambory, oloupeme jablka a okurky a nakrájíme uvařené vejce na kousky. Dochutíme solí, pepřem, hořčicí, citronovou šťávou a smícháme s tatarskou omáčkou, aby se snadno vytvořil salát.

Bramborový salát s majonézou

1 kg brambor uvařte ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. 2 žloutky se smíchají s 200 ml oleje. 200 ml zakysané smetany smíchejte s hořčicí, cukrem, solí, pak smíchejte s majonézou, a nakonec přidejte brambory.

Bramborový salát se zakysanou smetanou

Půl kg brambor uvařte ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Posypejte krájenou cibulkou a smíchejte s 200 ml zakysané smetany, ochucené octem, solí nebo cukrem.

Rajčatový salát

Půl kg rajčat umyjte, očistěte (na okamžik je můžete ponořit do horké vody, aby se slupka dala lehce odstranit) a nakrájejte na kroužky. Osolte a zalijte octem, dochuťte cukrem a promíchejte.

Cibulový salát

¼ kg fialové cibule se očistí, nakrájí na plátky, osolí, posype kávovou lžící červené papriky a zalije se vodou, octem, trochou cukru, a nakonec přidejte lžíci oleje.

Bramborový salát

Jeden kg brambor uvařte ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Nakrájejte větší cibuli a dejte ji do mísy s bramborami. Dochuťte pepřem a přidejte vodu, ocet, cukr a sůl. Můžete přidat olej.

Pařížský bramborový salát

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Přidejte nakrájenou cibuli a 200 g nakrájené petrželky. Přidejte směs pepře, majoránky, papriky a zalijte nálevem. Nakonec přidejte 2 lžíce oleje. Nechte aspoň jednu noc stát v lednici.

Okurkový salát

Oloupeme okurky, odřízneme oba konce. Pak nakrájíme na tenké plátky, osolíme, necháme stát v soli, pak okurky vylisujeme a vložíme do octa, zředěného cukernou vodou. Můžete přidat cibuli nebo dochutit kořením dle chuti.

Francouzsky Salát

Nakrájejte celer, mrkev, kořen petrželky, tuřín na drobné kostky, uvařte ve vodě a poté protlačte sítem. Přidejte také 2 lžíce konzervovaného zeleného hrášku, oloupané, nakrájené jablko a nakrájenou kyselou okurku, a nakonec smíchejte s tatarskou omáčkou.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte