Kruté zimní mrazy sice již polevily a za okny se na nás usmívá sluníčko prvních jarních dní, dobré a lehké teplé jídlo se hodí vždy. Když se navíc jedná o pokrm vydatný na vitamíny, je to příjemný bonus.

Polévky splňují všechny tyto pozitivní vlastnosti, a proto je milují lidé po celém světě. Dobrá polévka zasytí a zahřeje, může se podávat i jako lehká večeře. Připravte si doma těchto pět základních polévek.

Polévka s kuřecím masem a krutony

  • 150 g čočky
  • 2 litry vody
  • 200 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 sladká paprika
  • 200 g kuřecího masa
  • 50 ml smetany
  • 50 gramů krutonů
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 50 g bylinek
  • 1 stroužek česneku

Příprava

Opláchněte čočku, zalijte ji vodou a nechte ji vařit.

Nakrájejte brambory a dejte je do hrnce k čočce.

Nakrájejte cibuli, mrkev, papriku a česnek, vše přidejte do hrnce.

Nakrájejte kuřecí maso na kousky, orestujte na pánvi na rostlinném oleji.

Jakmile se zelenina uvaří, přidejte koření a polévku rozmixujte.

Přidejte smetanu a promíchejte.

Podávejte s kuřecím masem a krutony.

Houbová polévka s vermicelli

  • 100 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 200 g kuřecích stehen
  • 150 gramů vermicelli
  • 1 polévková lžíce. rostlinného oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 50 g bylinek

Příprava

Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte 2 hodiny. Poté omyjte houby a zalijte je vroucí vodou na 30 minut.

Cibuli rozkrojte, jednu část nakrájejte, druhou ponechte na vývar.

Oloupejte mrkev a nakrájejte ji.

Připravte vývar ze dvou kuřecích stehen, mrkve a poloviční cibule.

Maso a zeleninu nakrájejte a přidejte zpět.

Kouby nakrájejte a osmažte je v oleji s nakrájenou cibulí.

Přidejte houby a cibuli do vývaru, přiveďte k varu, přidejte zeleninu a koření. Vařte 15 minut.

Podávejte s chlebem, nebo krutony.

Kuřecí polévka se zeleninou a smetanou

  • 2,5 litru kuřecího vývaru
  • 200 g brambor
  • 1 mrkev
  • 200 g kukuřičného škrobu
  • 200 ml smetany
  • 50 g bylinek
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Příprava

Připravte kuřecí vývar, vyjměte z něj maso, nakrájejte na malé kousky a vraťte ho zpět do hrnce.

Brambory nakrájejte na kostky a mrkev na kolečka. Potom jemně nakrájejte zeleninu.

Přidejte zeleninu a kukuřičný škrob do vývaru. Vařte 20-25 minut.

Na konci vaření přidejte smetanu, koření, nakrájenou zeleninu a nakrájené maso.

Podávejte polévku s chlebem nebo krutony.

Kuřecí polévka s nudlemi a zeleninou

  • 2 litry vody
  • 200 g kuřecích stehen
  • 150 g těstovin
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 200 g brambor
  • 1 kořen petržele
  • 50 g nasekané petrželky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky suchých bylin

Příprava

Zalijte kuřecí stehna vodou a přiveďte k varu.

Přidejte cibuli, bobkový list a vařte vývar 1 hodinu.

Vytáhněte cibuli a bobkový list z hrnce.

Nakrájejte mrkev a petržel.

Brambory nakrájejte na malé kostičky.

Přidejte do vývaru brambory, cibuli, mrkev, koření a byliny.

Přiveďte polévku k varu a vařte na nízké teplotě po dobu 15 minut.

Vytáhněte kuřecí stehna z hrnce, oddělte maso a vložte zpět do vývaru.

Přidejte nudle a vařte polévku dalších 15 minut.

Podávejte polévku a přidejte trochu bylinek.

Polévka s masem a zeleninou

  • 450 gramů masa (vepřové, hovězí)
  • 1 cibule
  • 2 polévková lžíce. rostlinného oleje
  • 1 mrkev
  • 100 g fazolí
  • 100 g zelí
  • 200 g brambor
  • 4 polévkové lžíce. rajčatové pasty
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Příprava

Cibuli nakrájejte a osmažte na pánvi v oleji.

Maso nakrájejte na kostky a orestujte 5 minut s cibulí na pánvi.

Nalijte vodu do hrnce a přidejte maso s cibulí.

Vařte vývar 1 hodinu.

Přidejte nakrájenou zeleninu.

Přidejte fazole, zelí, mrkve, brambory, rajčatovou pastu a vařte do změknutí zeleniny.

zdroj: takprosto.cc

Sdílejte