Dobrý oběd se jistě neobejde bez polévky, protože jak se říká, polévka je grunt. Ať už je zeleninová, vývar z masa s nudlemi, nebo třeba zeleninový krém, dokáže nás zahřát a potěšit svou konzistencí.

Hustější a sytější polévka je také dobrou volbou pro lehkou večeři a jistě se vám po ní bude dobře spát. Vyzkoušejte těchto 5 jednoduchých receptů a jistě si aspoň pár z nich oblíbíte a budete rádi vařit.

Majestátní polévka se sýrem s lahodným kuřecím masem a zeleninou

Složení: 300 g kuřecího masa, 3 lžíce smetanového sýra, 3 brambory, 2 mrkve, 1 cibule, kopr na dekoraci, sůl, pepř podle chuti, olej.

Příprava: Uvařte maso a nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce, přidejte nakrájené brambory a mrkev. Osmahněte cibuli do zlaté barvy a vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte, až zelenina změkne. Smíchejte smetanový sýr vidličkou, přidejte 1 polévkovou lžíci horké polévky a promíchejte a nalijte do polévky. Dochuťte kořením. Vařte na malém plameni dalších 5 minut a podávejte s koprem na vrchu.

Cuketová polévka s klobásou a sýrem

Složení: 1 hrnek cukety, 2 brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 1 uzená uzená klobása, 2 lžíce smetanového sýra, petržel nebo kopr, sůl, koření podle chuti.

Příprava: Cuketu namočte ve studené vodě po dobu nejméně 2 hodin. Vložíme cuketu do hrnce a ve slané vodě, vaříme 30 minut. Nakrájíme cibuli a mrkev a přidáme k cuketě. Klobásu nakrájíme a přidáme do směsi zeleniny a cibule. Vložíme brambory do polévky a vaříme 10 až 15 minut a přidáme cibuli, mrkev a klobásy. Vaříme polévku. Smíchejte sýrový sýr vidličkou a smíchejte ho s lžící horké polévky, nalijte směs do polévky a zamíchejte ji. Při podávání posypeme polévkou nakrájenou zelenou petrželkou nebo paprikou.

Vývar s lahodným masem a houbami

Složení: 300 g kuřecích prsíček, 150 g žampionů, poloviční hrnek marinády, 2 brambory, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 malá hořčice, kurkuma, sůl, pepř dle chuti, zelená petrželka nebo kopr Pro ozdobu.

Příprava: Nakrájíme si uvařené maso. Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce s vodou a vaříme 15 minut. Nakrájejte mrkve a cibuli a opražte je, když jsou zlatavě žluté, přidejte houby, hořčici a kurkumu, opražte dalších 5 minut. Brambory nakrájejte na kousky, přidejte sůl, pepř, marinádu a zalijte vodou, vařte se zeleninou 10 minut. Při podávání posypte polévku zelenou petrželkou nebo koprem.

Kuřecí polévka s rajčaty

Složení: 300 g kuřecích prsíček, 1 mrkev, 1 cibule, 100 g rýže, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatové pasty, sůl, pepř na chuť, zelená petrželka nebo kopr, olej.

Příprava: Nakrájíme kuřecí prsíčka a vaříme s rýží v malém množství slané vody. Nakrájíme mrkev a cibuli, opečeme a mícháme, přidáme rajčatovou pastu, drcený česnek, nakrájené maso a trochu je rozmícháme. Směs přidáme do polévky a zalijeme vodou, dobře vaříme. Servírujeme polévku se zeleným koprem.

Masové kuličky s cizrnou

Složení: 1 balení cizrny (která byla namočená), 3 brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 paprika, 2 lžíce rajčatové pasty, olej, sůl, pepř podle chuti.

Pro masové kuličky: 400 g mletého hovězího masa, 5 dkg rýže, 1 vejce, 2 stroužky česneku, dle chuti lžička soli, pepře

Příprava: Cizrna se uvaří ve slané vodě. Nakrájejte cibuli a mrkev, přidejte opražené kousky papriky, česnek a rajčatovou pastu a povařte po dobu 5 minut za míchání. Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kousky, přidejte do směsi a zalijte vodou. Smíchejte mleté ​​maso s rozbitým vejcem, rýží a kořením. Formujte malé knedlíky ze směsi a vložte je do polévky. Přidáme koření a nechte vařit po dobu 20 minut, pak hrnec vyjměte ze sporáku a nechte jej zakrytý 10 minut. Servírujte polévku se zelenou petrželkou.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte