Léto je grilovací sezonou a každý rok tedy spousta Čechů pořádá při pěkném počasí posezení právě s grilováním. Je to rozhodně příjemný způsob, jakým můžete strávit mnohé teplé letní večery.

Jistě víte, že právě při grilování má velký vliv na výslednou chuť marináda. Grilovat můžete kromě všech druhů masa také ryby, nebo sýr. Stejně tak marinád existuje velké množství. Zkuste například těchto 5!

Balkánská marináda

Složení

  • 3 zelené papriky
  • 120–150 g koriandru
  • 650 ml jogurtu
  • Šťáva z poloviny citronu
  • sůl podle chuti

Příprava

Opečte papriku a potom sejměte a nakrájejte plátky. Smíchejte misku jogurtu, citronovou šťávu, sůl, plátky papriky, koriandr a promíchejte. Naložte maso a nechte stát v této směsi nejméně 3 hodiny.

Olejová marináda

Složení

  • 450 ml olivového oleje
  • 650 ml slunečnicového oleje
  • Šťáva z poloviny citronu
  • pepř
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 2 větvičky šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • mletý černý pepř podle chuti

Příprava

Smíchejte dva druhy oleje, přidejte citronovou šťávu, pepř a bylinky, pak drcený česnek a dobře promíchejte. Maso naložte a nechte stát 3 hodiny.

Pomerančová marináda

Složení

  • 1 pomeranč
  • 4 stroužky česneku – rozdrcené
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • 1 čajová lžička mletého kardamomu
  • 650 ml zakysané smetany
  • 250 ml majonézy
  • sůl
  • mletý černý pepř podle chuti

Příprava

Nastrouhejte pomerančovou kůru a smíchejte ji se šťávou z pomeranče, přidejte drcený česnek, bazalku a kardamom. Přidejte smetanu, majonézu, sůl, pepř a promíchejte. Naložte maso a nechte stát nejméně 4 hodiny.

Vínová marináda

Složení

  • 200 g cibule
  • 150 ml vody
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 4 kousky citronové trávy
  • 1 lžička mletého pepře
  • sůl podle chuti

Příprava

Cibuli očistěte a nakrájejte, umístěte do misky s citrónovou trávou a přilijte vodu a víno. Přidejte 1 čajovou lžičku čerstvě mletého pepře. Složky dobře promíchejte. Pokud nemáte citronovou trávu, můžete také použít citrónovou kůru, jen dodržte dávkování. Umístěte maso do této směsi a nechte stát 4 hodiny.

Citronová marináda

Složení

  • 3 citróny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek rozmarýnu
  • 250 ml olivového oleje
  • 750 ml slunečnicového oleje
  • černá máta peprná

Příprava

Nakrájejte citron, umístěte jej do misky, přidejte česnek a větvičky rozmarýnu. Přilijte dva druhy oleje a vmíchejte mátu. Umístěte maso do této směsi a nechte stát po dobu 2,5 hodiny.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte