Polévky a zeleninové krémy by měly být součástí našeho jídelníčku, zejména v chladné sezoně. Mají vysoký obsah vody a rostlinné vlákniny, která je tělem dobře využita a zlepšuje trávení.

Tyto lehké pokrmy se doporučují konzumovat na oběd nebo večeři, protože vyživují a hydratují tělo. Vyzkoušejte tyto recepty na 3 lahodné polévky, které se skvěle hodí na jaro. Tyto pokrmy jsou velmi chutné, výživné a zdravé. Zapište si tyto recepty do vaší kuchařské knihy!

Žampionová polévka

  • 15-20 žampionů
  • 1 mrkev
  • 2 cibule
  • 2-3 brambory
  • 2,5 l vody
  • 250 g smetany

Příprava

Omyjte houby, očistěte je a pak je vařte asi hodinu. Mezitím osmažte nakrájenou cibuli a mrkev. Pak přidejte houby na plátky a orestujte. Nakonec přilijte vodu a smetanu a povařte ještě několik minut.

Zelná polévka s uzeným masem

  • 300 g kysaného zelí
  • 15 g slaniny
  • 1 cibule
  • 200 g uzeného masa
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava

Slaninu osmažte na pánvi a přidejte cibuli. Přidejte zelí, nakrájené uzené maso, sůl, rajčata a koření. Zalijte směs vodou a nechte vařit 30 minut. Podávejte polévku s čerstvým chlebem.

Lososová polévka

  • 170 g lososa
  • 500 ml vody nebo rybí polévky
  • 2 lžíce zelených oliv
  • 2 lžíce černých oliv
  • 1 nakládaná okurka
  • 1 lžička kapar
  • 1 cibule
  • 1 hřebíček česneku
  • 1 mrkev
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžička sušeného celeru
  • sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý sýr a smetana podle chuti

Příprava

Nakrájejte zeleninu a vložte ji do hrnce. Opékejte po dobu 1 minuty a pak přidejte olivy, kapary, okurku, rajčatovou pastu a minutu promíchejte. Přidejte vodu nebo rybí polévku a dochuťte kořením. Přidejte bobkový list a celer. Potom nakrájejte lososa a přidejte jej do polévky. Promíchejte. Přidejte smetanu či sýr a podávejte.

zdroj: bucatarul.eu

Sdílejte