Dnes pro vás máme recept na oblíbenou pochoutku, zvláště u nás v Česku. Nejčastěji se používají nudle, ale jsou i jiné varianty najdete v polévce. Uhnětené těsto tvoří jedno celé vejce, 25 gramů mouky a voda. Je to velice jednoduché a existuje několik způsobů, jak těsto využít.

Pokud chcete krásný žlutý knedlíček, přidejte jeden vaječný žloutek do těsta. Pokud nechcete použít všechno těsto, po spotřebování požadovaného množství, vytvarujte zbytek do podoby válu, zabalte a uschovejte na chladném místě.

Zlaté kostky

Složení: jedno celé vejce, 1 dl mléka, petržel – 2 lžíce, 4 g tuku. Knedlík je tvořen dvěma válci, Které rozřežeme na kostičky. 1 celé vejce, 2 lžíce petržele rozmícháme do směsi, kostky jí potřeme. Poté opečeme na pánvi.

Bramborové knedlíky I.

Složení: 4 střední brambory, 1 lžíce másla, nebo tuku, jedno celé vejce, petržel, strouhanka nebo mouka, 10 g tuku na smažení, sůl. Do nádoby obsahující máslo nebo tuk se přidají uvařené nastrouhané brambory, vejce, nasekaná petrželka a sůl. Vytvoříme knedlíky a vaříme je v polévce nebo smažíme na tuku.

Bramborové knedlíky II.

Složení: 4 střední brambory, 1 lžíce másla, nebo tuku, jedno celé vejce, petržel, strouhanka nebo mouka, 10 g tuku na smažení, sůl. Nastrouháme vařené brambory, s malým množstvím tuku, 1 vejcem a trochou mléka, osolíme. Použijeme tolik mouky, abychom knedlíky zasypali . Vytvarujeme z těsta čtvercové kusy, které naplníme mletým masem a knedlíky uvaříme v polévce.

Vermicelli

Složení: 25 g mouky, 1 celé vejce, žloutek, sůl. Dobře propracujte těsto a vyválejte z něj válce, a podélně nařežte ostrým nožem. Tyto pásy naskládejte na sebe, a pokračujte, vyřezávejte menší nudličky.

Drobečky

Dobře prohněťte těsto, rozválejte na tloušťku palce, ukrajujte malé kulaté kousky, které poté uvařte v polévce.

Kapání

Rozšlehejte si vejce společně se solí a jednou lžící mléka a dvěma polévkovými lžícemi mouky, poté nakapejte do horké polévky.

Daragaluska

Složení: 1 celé vejce, černý pepř, 1 lžíce petržele, 3 g tuku, sůl. Pečlivě smíchejte všechny přísady. Dobře promíchejte a nechte stát po dobu 20 minut. Po malých kouscích vkládejte do horké polévky.

Krupicový knedlík

Složení: 2 dl mléka, trochu masové šťávy, 7 g másla, 10 – 12 g pšeničné mouky, 1 až 2 celá vejce, sůl. Přivedeme směs tekutin k varu, máslo se přidává do mouky za stálého míchání. Nakonec přidáme vejce, až nám vznikne hustá směs. Uvaříme knedlíky v polévce.

Dara kostky

6 porcí – Složení: 3 celá vejce, 5 g tuku, krupice, sádlo na smažení, trocha soli. Smícháme 3 celá vejce a 1/2 šálku vody, přidáme 5 gramů tuku a smícháme s krupicí do řídkého těsta. Na pánev vložíme 1 lžičku tuku. Až je tuk horký, smažíme na něm těsto z obou stran. Po vychladnutí nakrájíme na kostičky.

Obdélníky

Vytvoříme těsto a vyválíme jej do tenka. Nakrájíme na 2-3 cm široké pásy a dále na obdélníky. Vaříme v polévce.

Eaves těstoviny

Smícháme vejce a mouku, vyválíme do tenka. Natrháme na malé kousky a vaříme v horké polévce.

Šlehané krupicové knedlíky

Složení: 4 dl krupice, 10 g másla, 4 celá vejce, masová šťáva, sůl. Máslo se pomalu přidá do vajec a krupice, a pak se smísí. Vytvoříme malé knedlíky, která se uvaří ve vývaru, nechá se stát 1/4 hodiny a pak přidáme do polévky.

Masové knedlíčky

Složení: Mleté maso, vejce, 1 lžíce mouky, černý pepř, trochu soli. Smíchejte maso, vejce, krupici, mouku, sůl a pepř. Nechejte stát 1/4 hod. Odměřte lžičkou, nebo vytvarujte knedlíky s mokrýma rukama. Dejte do polévky vařit po dobu 10 minut.

Polévkové karbanátky

Mleté maso, máslo, jedno vejce, muškátový ořech, malá cibule, černý pepř. Maso opečeme na másle na pánvi, přidáme cibuli a necháme zchladnout, poté přidáme vejce a koření. Vytvarujeme malé knedlíčky, které obalíme v mouce a uvaříme doměkka v polévce.

zdroj: ketkes.com

Sdílejte